Сияен старт: Как да перете дрехите си като професионалист

30.08.2023 01:11:27

Сияен старт: Как да перете дрехите си като професионалист

Без значение дали сте начинаещи в домакинските дейности или търсите начини да оптимизирате съществуващата си рутина, нашето ръководство ще ви даде полезни съвети и стъпки за това как да се грижите правилно за дрехите си. От най-бързия начин да организирате до това как да сушите прането си ефективно, с това ръководство ще ви помогнем да спестите време, пари и енергия в стремежа към изрядни резултати. Ако сте се чудили някога как да запазите цвета на белите тъкани или кои са най-добрите препарати за закупуване - тук ще намерите отговор на тези въпроси!

Грижа за тъканите

Може да изглежда очевидно, но не всички тъкани са направени от един и същ материал и изискват различни грижи. Знанието как да изперете всеки вид, за да избегнете свиване, повреда на влакната и бримки, е от съществено значение за дълготрайността на вашите дрехи. Затова нашият първи съвет е винаги да проверявате етикетите! Чрез символите си те ви казват как да изперете и изсушите дрехите и дали можете да използвате ютия.

 • Памук: перете при 30 градуса (студено пране) и отделете цветните от бели дрехи.
 • Полиестер: може да се пере в топла или студена вода, но не на прекалено гореща температура. Не перете при над 40 градуса.
 • Коприна/вълна: нежните тъкани трябва да се ператна ръка, в студена вода или да се слагат в мрежеста торба в пералнята при студено пране, никога над 30 градуса.
 • Деним: въпреки че може да изглежда достатъчно здрав, дрехите от деним трябва да се перат при 30 градуса.
 • Лен: тези тъкани са доста лесни за изпиране; трябва да сложите ленените дрехи самостоятелно в топъл цикъл (40 градуса).
 • Силно замърсени дрехи: използвайте горещо пране (60 градуса), за да почистите бактериите и да махнете петната; само проверете етикета преди това.

👉 Виж препарати за упорити петна тук.

Сортирайте, сортирайте и пак сортирайте

Понякога сортирането на прането се възприема като излишна стъпка от хората, които предпочитат да перат всичко при 30 градуса, но и много хора са съгласни, че силата е в правилното сортиране. Ето някои съвети как да го направите.

 • Температура: Сортирайте дрехите си според температурата на пране, която изискват. Например, сгрупирайте всички дрехи, които трябва да се перат на студено, всички на топло и така нататък.
 • Тъкани: Сортирайте според видовете тъкани. Не мешайте деликатни тъкани с по-груби и тежки тъкани, за да избегнете повреди.
 • Цветове: Сгрупирайте дрехите си според цветовете им. Светлите и тъмните дрехи не бива да се пранат заедно, за да избегнете обезцветяване.

Перилни препарати и омекотители

Изборът на правилните препарати може да има голямо влияние върху издръжливостта и мекотата на вашите дрехи. При огромното разнообразие на продукти на пазара, може да бъде предизвикателство да изберете тези, които ще отговарят най-добре на вашите нужди.

Първо и най-важно, трябва да разберете типа на водата във вашия район. Ако живеете в район с твърда вода, която съдържа много минерали, изберете перилни препарати, които са специално предназначени за твърда вода. Тези продукти обикновено съдържат добавки, които предотвратяват образуването на натрупвания и осигуряват по-ефективно почистване.

Също така, деликатните тъкани като коприна и вълна изискват нежно пране и специални перилни препарати, които да не повреждат влакната. А ако имате деца или хора с чувствителна кожа в семейството си, избягвайте перилни препарати с агресивни химикали и аромати, които могат да предизвикат раздразнения на кожата.

Трето, бъдете умерени при използването на омекотители. Въпреки че те могат да направят вашите дрехи меки и ароматни, те могат също така да оставят натрупвания на влакната и да намалят абсорбцията на дрехите. Затова, използвайте омекотители пестеливо, а не прекомерно.

Накрая, винаги следвайте инструкциите на етикетите на вашите дрехи и на опаковките на перилните препарати. Това ще ви помогне да избегнете евентуални повреди на дрехите и да гарантирате, че те ще остават в перфектно състояние.

Вземайки предвид тези препоръки и разглеждайки различните продукти на пазара, вие можете да изберете перилни препарати и омекотители, които не само ще почистят вашите дрехи ефективно, но и ще ги направят меки, свежи и удобни за носене.

👉 Виж подходящи перилни препарати и омекотители тук.

Поддръжка и почистване на пералната машината

Почистването на пералнята ви трябва да се случва поне веднъж на всеки три месеца. С времето детергентите, бактериите и остатъчнтите отпадъци се натрупват вътре в машината, което води до неприятни миризми, плесен и намалена ефективност на изпирането. Това може да намали драстично живота на вашата пералня, а също така и да засегне вашето здраве, ако позволите на пералнята ви да стане място за размножаване на бактерии и други микроорганизми. Ще забележите признаците на пералня, която отчаяно се нуждае от почистване, като например: неприятна миризма, замърсяване около уплътнението на вратата и вътре в барабана, котлен камък.

 • Измийте външно машината: използвайки вашия стандартен антисептичен спрей, избършете външно машината, без да забравяте контролната панел и бутоните, за да премахнете праха, мръсотията или петната.
 • Изчистете отделението за детергент: Не ви обвиняваме, че не сте знаели за тази стъпка, но ние сме тук, за да ви кажем, че отделението може да се изважда (потърсете в ръководството за начина на изваждане според модела на пералнята ви). Извадете го и с помощта на топла сапунена вода и стара четка за зъби или четка за почистване, почистете всички наслагвания, без да забравяте да почистите и мястото, в което се поставя отделението.
 • Почистете филтъра: обикновено се намира във външната част на пералнята ви (отново, проверете ръководството си, ако не сте сигурни къде се намира). Преди да го върнете, можете нежно да го почистите с топла сапунена вода и четка вътрешността на отделението му.
 • Почистете вътре в машината: използвайки най-добрия почистващ препарат за пералня  стартирайте цикъл на 60 градуса. След завършването, може да използвате влажна кърпа и малко антисептичен спрей, за да премахнете видимите наслагвания отвътре.
 • Избършете вратата и уплътнението: отново използвайки антисептичен спрей или най-добрия препарат за премахване на плесен, избършете вътрешността на гуменото уплътнение и вратата на пералнята.

👉 Виж препарати за почистване на твоите пералня, сушилня и съдомиялна тук.

Безопасност при използване на пералня и сушилня

Сушилните машини могат да бъдат най-добрият приятел на заетия човек, но са и опасни, когато не се почистват или използват правилно. Желателно е да спазвате няколко ключови препоръки.

 • След всяко използване трябва да почиствате пуха от филтъра. 
 • Добре е сушилнята да бъде проверявана от представител на професионален сервиз поне веднъж годишно.
 • Не я пълнете прекалено, тъй като въздухът трябва да може да циркулира в барабана.
 • Не оставяйте сушилнята (или пералната) машина да работят през нощта или когато не сте в къщи; изключете ги от контакта, за да избегнете електрически проблеми, които могат да причинят пожар.

Сега, след като разполагате с тези ценни знания, може с увереност да се захванете с вашето пране. С правилната грижа и внимание, дрехите ви ще ви възнаградят с продължителен живот и свежест, която ще ви позволи да им се наслаждавате дълго време.

Коментари

Svetlana Stavreva
Svetlana Stavreva 30.08.2023 Полезно четиво 👌

Остави коментар

Съвети за бързо и ефективно почистване

Съвети за бързо и ефективно почистване

Сияен старт: Как да перете дрехите си като професионалист

Сияен старт: Как да перете дрехите си като професионалист

Без значение дали сте начинаещи в домакинските дейности или търсите начини да оптимизирате съществуващата си рутина, нашето ръководство ще ви даде полезни Без значение дали сте начинаещи в домакинските дейности или търсите начини да оптимизирате съществуващата си рутина, нашето ръководство ще ви даде полезни 2023-08-30T18:07:16+03:00 Сияен старт: Как да перете дрехите си като професионалист

<p><span style="font-weight: 400;">Без значение дали сте начинаещи в домакинските дейности или търсите начини да оптимизирате съществуващата си рутина, нашето ръководство ще ви даде полезни съвети и стъпки за това как да се грижите правилно за дрехите си. От най-бързия начин да организирате до това как да сушите прането си ефективно, с това ръководство ще ви помогнем да спестите време, пари и енергия в стремежа към изрядни резултати. Ако сте се чудили някога как да запазите цвета на белите тъкани или кои са най-добрите препарати за закупуване - тук ще намерите отговор на тези въпроси!</span></p> <p><b>Грижа за тъканите</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може да изглежда очевидно, но не всички тъкани са направени от един и същ материал и изискват различни грижи. Знанието как да изперете всеки вид, за да избегнете свиване, повреда на влакната и бримки, е от съществено значение за дълготрайността на вашите дрехи. Затова нашият първи съвет е винаги да проверявате етикетите! Чрез символите си те ви казват как да изперете и изсушите дрехите и дали можете да използвате ютия.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Памук: перете при 30 градуса (студено пране) и отделете цветните от бели дрехи.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Полиестер: може да се пере в топла или студена вода, но не на прекалено гореща температура. Не перете при над 40 градуса.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Коприна/вълна: нежните тъкани трябва да се ператна ръка, в студена вода или да се слагат в мрежеста торба в пералнята при студено пране, никога над 30 градуса.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Деним: въпреки че може да изглежда достатъчно здрав, дрехите от деним трябва да се перат при 30 градуса.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Лен: тези тъкани са доста лесни за изпиране; трябва да сложите ленените дрехи самостоятелно в топъл цикъл (40 градуса).</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Силно замърсени дрехи: използвайте горещо пране (60 градуса), за да почистите бактериите и да махнете петната; само проверете етикета преди това.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;"><span>👉</span>&nbsp;<a href="https://velizaraonline.bg/category/za-petna">Виж препарати за упорити петна тук.</a></span></p> <p><b>Сортирайте, сортирайте и пак сортирайте</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Понякога сортирането на прането се възприема като излишна стъпка от хората, които предпочитат да перат всичко при 30 градуса, но и много хора са съгласни, че силата е в правилното сортиране. Ето някои съвети как да го направите.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Температура: Сортирайте дрехите си според температурата на пране, която изискват. Например, сгрупирайте всички дрехи, които трябва да се перат на студено, всички на топло и така нататък.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Тъкани: Сортирайте според видовете тъкани. Не мешайте деликатни тъкани с по-груби и тежки тъкани, за да избегнете повреди.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Цветове: Сгрупирайте дрехите си според цветовете им. Светлите и тъмните дрехи не бива да се пранат заедно, за да избегнете обезцветяване.</span></li> </ul> <p><b>Перилни препарати и омекотители</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изборът на правилните препарати може да има голямо влияние върху издръжливостта и мекотата на вашите дрехи. При огромното разнообразие на продукти на пазара, може да бъде предизвикателство да изберете тези, които ще отговарят най-добре на вашите нужди.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първо и най-важно, трябва да разберете типа на водата във вашия район. Ако живеете в район с твърда вода, която съдържа много минерали, изберете перилни препарати, които са специално предназначени за твърда вода. Тези продукти обикновено съдържат добавки, които предотвратяват образуването на натрупвания и осигуряват по-ефективно почистване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така, деликатните тъкани като коприна и вълна изискват нежно пране и специални перилни препарати, които да не повреждат влакната. А ако имате деца или хора с чувствителна кожа в семейството си, избягвайте перилни препарати с агресивни химикали и аромати, които могат да предизвикат раздразнения на кожата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Трето, бъдете умерени при използването на омекотители. Въпреки че те могат да направят вашите дрехи меки и ароматни, те могат също така да оставят натрупвания на влакната и да намалят абсорбцията на дрехите. Затова, използвайте омекотители пестеливо, а не прекомерно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Накрая, винаги следвайте инструкциите на етикетите на вашите дрехи и на опаковките на перилните препарати. Това ще ви помогне да избегнете евентуални повреди на дрехите и да гарантирате, че те ще остават в перфектно състояние.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вземайки предвид тези препоръки и разглеждайки различните продукти на пазара, вие можете да изберете перилни препарати и омекотители, които не само ще почистят вашите дрехи ефективно, но и ще ги направят меки, свежи и удобни за носене.</span></p> <p><span>👉</span>&nbsp;<a href="https://velizaraonline.bg/category/perilni-preparati">Виж подходящи перилни препарати и омекотители тук.</a></p> <p><b>Поддръжка и почистване на пералната машината</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Почистването на пералнята ви трябва да се случва поне веднъж на всеки три месеца. С времето детергентите, бактериите и остатъчнтите отпадъци се натрупват вътре в машината, което води до неприятни миризми, плесен и намалена ефективност на изпирането. Това може да намали драстично живота на вашата пералня, а също така и да засегне вашето здраве, ако позволите на пералнята ви да стане място за размножаване на бактерии и други микроорганизми. Ще забележите признаците на пералня, която отчаяно се нуждае от почистване, като например: неприятна миризма, замърсяване около уплътнението на вратата и вътре в барабана, котлен камък.</span></p> <ul> <li>Измийте външно машината: и<span style="font-weight: 400;">зползвайки вашия стандартен антисептичен спрей, избършете външно машината, без да забравяте контролната панел и бутоните, за да премахнете праха, мръсотията или петната.</span></li> <li>Изчистете отделението за детергент:<span style="font-weight: 400;"> Не ви обвиняваме, че не сте знаели за тази стъпка, но ние сме тук, за да ви кажем, че отделението може да се изважда (потърсете в ръководството за начина на изваждане според модела на пералнята ви). Извадете го и с помощта на топла сапунена вода и стара четка за зъби или четка за почистване, почистете всички наслагвания, без да забравяте да почистите и мястото, в което се поставя отделението.</span></li> <li>Почистете филтъра: о<span style="font-weight: 400;">бикновено се намира във външната част на пералнята ви (отново, проверете ръководството си, ако не сте сигурни къде се намира). Преди да го върнете, можете нежно да го почистите с топла сапунена вода и четка вътрешността на отделението му.</span></li> <li>Почистете вътре в машината:<span style="font-weight: 400;">&nbsp;използвайки най-добрия почистващ препарат за пералня&nbsp; стартирайте цикъл на 60 градуса. След завършването, може да използвате влажна кърпа и малко антисептичен спрей, за да премахнете видимите наслагвания отвътре.</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">Избършете вратата и уплътнението: отново използвайки антисептичен спрей или най-добрия препарат за премахване на плесен, избършете вътрешността на гуменото уплътнение и вратата на пералнята.</span><span style="font-weight: 400;"></span><span style="font-weight: 400;"></span></li> </ul> <p><span>👉</span>&nbsp;<a href="https://velizaraonline.bg/category/za-sadomiyalna">Виж препарати за почистване на твоите пералня, сушилня и съдомиялна тук.</a></p> <p><b>Безопасност при използване на пералня и сушилня</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сушилните машини могат да бъдат най-добрият приятел на заетия човек, но са и опасни, когато не се почистват или използват правилно. Желателно е да спазвате няколко ключови препоръки.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">След всяко използване трябва да почиствате пуха от филтъра.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Добре е сушилнята да бъде проверявана от представител на професионален сервиз поне веднъж годишно.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Не я пълнете прекалено, тъй като въздухът трябва да може да циркулира в барабана.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Не оставяйте сушилнята (или пералната) машина да работят през нощта или когато не сте в къщи; изключете ги от контакта, за да избегнете електрически проблеми, които могат да причинят пожар.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Сега, след като разполагате с тези ценни знания, може с увереност да се захванете с вашето пране. С правилната грижа и внимание, дрехите ви ще ви възнаградят с продължителен живот и свежест, която ще ви позволи да им се наслаждавате дълго време.</span></p>

, , ,

Svetlana Stavreva Svetlana Stavreva

2023-08-30T13:18:10+03:00
Полезно четиво 👌
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки